Els alumnes de sisè han començat l’any amb un nou projecte “La moguda comença a la boca”. Amb aquest projecte hauran d’investigar què és el que passa des de que entra un aliment per la boca fins que surt a l’exterior i tots aquells aparells que queden involucrats en aquest procés.

Avui han fet un experiment amb pa, carmanyoles, aigua, un embut, vinagre, una ma de morter i un drap de cotó. Havien de seguir el següent text instructiu:

     Primer talla el pa en trossets petits, el posem en un morter, el barregem amb aigua i el triturem. Així representa la boca on triturem el menjar amb les dents i la saliva.

     Després, fes passar la barreja per un embut i fes-la caure al bol. L’embut simbolitza la faringe i l’esòfag, per on passa el bol alimentari cap a l’estómac.

     A continuació, afegeix vinagre a la mescla i barreja amb una cullereta. El vinagre representa els sucs gàstrics que ajuden a desfer més la mescla i amb la cullereta fem els moviments que fa l’estómac.

     Per acabar, posa la mescla en un drap de cotó i premem-la amb les mans sobre un plat. Surt un líquid que representa els nutrients que van a la sang i a dins el drap queda la femta.

Un cop finalitzat l’experiment havíen de deduir què representava cada cosa, quina part de l’aparell digestiu quedava involucrat i què passava realment.

Ha estat una investigació interessant i amb un final igual que la realitat …!

 

D’altres articles que us poden interessar…

Share This